torstai 9. toukokuuta 2013

Kumihimo ohje

Messuilla olen tavannut ilmiöön että ihmiset jopa omistavat kumihimon mutta eivät ymmärrä siitä yhtään mitään. Eipä hätiä! Nyt tehdään ohje josta toivottavasti saatte selvää.
Kumihimoa voi tehdä mistä langasta tahansa ja mistä paksuudesta tahansa. Olen testannut niin rautalangan kuin ompelulangankin mutta jos lanka on olematon ei työnjälki ole kummoisemman näköinen. Itse käytän Kumihimoa näyttelyhihnojen tekoon mutta kumihimolla voit tehdä niin koruja kuin koristenauhoja vaikka verhojen reunoihin.


Kumihimo on varsin yksinkertainen ja jotkut ovat sen pahvista väsänneet. Itse lauta on sen verran edullinen että mielummin teen sillä, kuin pahvista väsätyllä koska pahvi alkaa jossain vaiheessa tuhoamaan lankaa. Jos teet isoja töitä kuten näyttelyhihnoja tai käytät helmiä langassa niin kannattaa ehdottomasti hankkia puolat! Muuten olet solmussa ja työskentely on huomattavasti hankalampaa kuin mitä se todellisuudessa on. Ja vink vink puolia voi käyttää lankojen säilömisessä hyväksen :)

Mutta tässä projektissa leikkasin 4kpl 4m satiinilankaa.
Kumihimon lanka määrä menee aikapitkälti tälläisellä kaavalla:
4m eli 4kpl 1m pituista lankaa saat valmista työtä 20cm
eli jos haluat tehdä 60cm kaulakorun tarvitse 12metriä eli 4kpl 3metrin pätkiä.

Leikkaa siis 4kpl samanpituisia lankoja ja aseta kaikkien lankojen keskelle joku pidike jonka saat tarvittaessa poistettua työn valmistuttua.

 Aloitin siis näyttelyhihnan teon ja laitoin puoleenväliin 10mm D-lenkin.

Sitten sijoitellaan langat lautaan

Asetan D-lenkin keskelle lautaa ja langat pallojen reunoille.
Jotta jatkossa ymmärrätte paremmin mitä lankaa tarkoitan niin aloitetaan ylhäältä eli ensimmäinen lanka on kolossa 32 ja toinen kolossa 1. Seuraavat ovat kolossa 8 ja 9. Alhaalla langat ovat koloissa 16 ja 17. Vasemmassa reunassa koloissa 24 ja 25.
Aloituksen teen ristiin jotta langat lähtevät helpommin kiertymään alussa.

Sitten lähdään veivaamaan eli lanka 17 siirretään koloon 31.


Ja sitten kolosta 1 siirtyy koloon 15
Sitten käännetään lautaa kädessä niin että laudan alhaalla ovat kolot 24 ja 25 ja ylhäällä 8 ja 9.
Ja taas 25 siirtyy 7.
9 siirtyy 23.

Eli vasemmalta alhaalta vasemmalle ylös ja oikealta ylhäältä oikealle alas.
Tämä jatkuu niin kauan kuin projektisi on valmis.
Pikkuhiljaa alkaa laudan taakse valmistumaan valmista punosta

Teen erikseen tulevaisuudessa jutut eri lankojen käytöstä ja eri lanka määrän käytöstä. Päättelystä ynm. Ja laittakaa kyselyä jos joku selvitys on epäselvä.

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tutorialista. Pitääkin kaivella oma Nyörikiekkoni esiin ja alkaa harjoitella.

    VastaaPoista
  2. Miten päättelet sen nauhan,itse en saanut kauniisti,kun tein vielä kahdella värillä.Pujottelin virkkuukoukulla lomien lomaan ja tykkäsin liimaa.mut ei tullut kaunista..

    VastaaPoista
  3. Teetko siis s-lonilla vai paksummilla satiini nauhoilla? Ja korua varmaankin. yritän tehdä päättelystä tämän viikon aikana tekstin.

    VastaaPoista
  4. Pitääkö se valmis nauha vetää tiukaksi ennen päättelyä, sehän jonkin verran kapenee kuitenkin? Vai teenkö jotain väärin?

    VastaaPoista
  5. Satiini nauha venyy, joten ennen päättelyä kannattaa vetää tiukaksi tällöin saa sopivan pituuden ja tällöin myös kapenee ja työskentely helpottuu.

    VastaaPoista